NmG versus ondersteunend tekenen.
NmG – Nederlands met Gebaren is een dynamische vorm van Totale Communicatie, waarbij de belangrijkste woorden in gesproken taal worden ondersteund met gebaren. In België wordt dit SMOG genoemd. Spreken Met Ondersteunende Gebaren. Binnen deze communicatievorm staat taal centraal en helpt communicatie te versterken door en voor mensen met een auditieve- en of communicatieve beperking. (Van jong t/m oud).
NmG mag en kan nooit verward worden met NGT. Nederlandse GebarenTaal. NGT is een eigen taal, met een eigen grammatica, spreekwoorden en taalgrapjes.
Wat is ondersteunend tekenen (vanuit TOSinc.)?
Ondersteunend tekenen (vanuit TOSinc.) is, net als NmG, een dynamische vorm van visuele ondersteuning. Ook onderdeel van Ondersteunde Communicatie. “Terwijl wordt verteld, wordt ter plekke de kern van de boodschap vol taal meegetekend”. (Bron: Pien van der Most).
Vaker meetekenen tijdens het praten draagt o.a. bij aan het versterken van taal, emoties en communicatie. Door én het verbale kanaal aan te spreken, én het samen te laten werken met het visuele kanaal. Informatie wordt beter onthouden als je deze visueel en verbaal aanbiedt. (Dual coding theorie van Paivio (1971)). Net even anders, omdat de simpele, niet mooie tekeningetjes direct ontstaan in het gesprek, in de klas, in de les.
Theorie, praktijkvoorbeelden en inspiratievideo’s zal ik ook in andere blogs delen.
Bekijk nu eerst de inspiratievideo en ervaar wat ondersteunend tekenen is vanuit TOSinc. Tekenen Ondersteunend bij Spraaktaal. Voor iedereen. Bijdragen aan een meer inclusieve wereld. Niet alleen een extra ingang voor leerlingen met een TOS – taalontwikkelingsstoornis. En juist voor iedereen die weleens visuele ondersteuning kan gebruiken. Net even anders.
Daar waar taal is… en waar taal in meer of mindere mate een uitdaging kan zijn.
Denk aan hoogbegaafd, TOS, ADD, ADHD, meertalig, slechthorend, doof, dyslexie, dyscalculie, selectief mutisme, een taalachterstand, ASS, laag verstandelijk beperkt: het “label” is nu puur bedoeld om jou een richting te geven. Denk bijvoorbeeld ook aan MSA, afasie, dementie (vroeg stadium) en … aan wie denk jij nog meer?
Ondersteunend tekenen vergroot en verbindt elkaars wereld. Klein en groots. Van binnen en naar buiten. Tekeningetjes zijn immers universeel. Directe hulp om elkaar nog meer te zien, te horen en te begrijpen. Geen tekentalent nodig.
Pien van der Most
Ontwikkelaar van de tool TOSinc. ondersteunend tekenen.
Auteur van het boek “ondersteunend tekenen (bij TOS)” uitgeverij Pica.
Opleider van team trainers TOSinc. Inge Hamelink-Oosdijk en Linda Tukker.
Ondersteunend tekenen thuis: Eenvoudige eerste stappen voor ouders.
“Ze wil heel erg graag thuis starten. Ze heeft je boek zo goed als uit. Ik heb het haar ook laten zien tijdens een huisbezoek. Ze voelt het aan alles, ze wil het voor haar kind met TOS – een taalontwikkelingsstoornis. Alleen er is een hele grote drempel. Het durven. En hoe begin je? Heb jij nog concrete tips voor haar?”
Visuele ondersteuning bij TOS. Net even anders.
Deze vraag kreeg ik van een professional die de 2delige online basisworkshop “TOSinc. Ondersteunend tekenen (bij TOS)” onlangs volgde. Een hele belangrijke en hele herkenbare vraag. En misschien niet alleen voor ouders ;).
Geen tekentalent nodig, wel een beetje moed.
Als de drempel dusdanig groot is, omdat je iets vindt van je tekenen (en nog niet eens zozeer hoe te beginnen) dan is mijn advies.
1. Ga eerst oefenen voor jezelf.
Zorg dat je een stevig blanco tekenblok hebt en een pen (geen potlood). Zet die vormenbril op en ga om je heen kijken en voorwerpen meetekenen. Zorg dat je daarbij ook het hardop vertellen en meetekenen gaat trainen. Zie het als een spier die nog ontwikkeld moet worden. Hij is er! Alleen aan jou om nu te oefenen.
Communicatie ondersteunen met tekenen.
2. Laat ook zeker een keertje je kind – liefst je gezin meekijken. *Leg in huis op meerdere plekken een pen en een papier neer. Als uitnodiging (Ok, bij jonge kinderen misschien dan toch het potlood ;)) *Schrijf het kernwoord met lidwoord er vervolgens onder. En ga verder… *leer akkoord te gaan met wat je hebt getekend. Hoe moeilijk ook. Omarm je innerlijk kind. Je doet het goed!
*En hou het simpel. En wees vooral geen illustrator.
Je bent hier aan het leren om je kind net even anders te ondersteunen bij taal, emoties en in communicatie. Dit zijn de eerste stappen.
3. En als het wat meer comfortabel voelt, uit je cirkel van stress – naar je cirkel van stretch, dan kun je een volgende stap nemen.
Teken samen een paar boodschappen mee – voor in de winkel. Een boodschappenlijstje, waar ook jouw kind, in de winkel steun aan heeft. En daardoor ook werkt aan een stukje zelfstandigheid. Aan de Communicatieve Redzaamheid (CRZ). Begin hier eerst een mee als ouder. Je hoeft niet overal bij mee te tekenen. Je gaat vanzelf de kansen zien om jouw kind hierin nog meer te begeleiden.
Vertrouw op de kracht van jouw taal in combinatie met jouw niet mooie tekening. Ook wel dubbelcoderen genoemd. (Bron: Paivvio).
Trainer TOSinc. Inge schreef een hele duidelijke blog over ondersteunend tekenen op TIPonderwijs. Klik hier
In een andere blog geef ik graag andere concrete tips om ondersteunend tekenen thuis meer te kunnen inzetten.
Jij kunt dit, ouder! Begin maar eens met het tekenen van een lelijke tafel. Een beker. Een sok. Een plant. Een tandenborstel. Het mag niet mooi 🙂 En als je eraan toe bent, er is een online training voor ouders beschikbaar. https://www.tos-inc.nl/online-training-voor-ouders/
Deel gerust je vragen of ervaringen in de reacties.
Pien van der Most
Ontwikkelaar van de tool TOSinc. ondersteunend tekenen (bij TOS).
Auteur van het boek “ondersteunend tekenen (bij TOS)” uitgeverij Pica.
Opleider van team trainers TOSinc. Inge Hamelink-Oosdijk en Linda Tukker.